![](/media/lib/347/n-sargonii-12d63fd7696fea3d909c274575f59e74.jpg)
Sargon II planował uczynić z Karkemisz zachodnią stolicę Asyrii
24 kwietnia 2019, 11:46W Journal of Near Eastern Studies ukazał się artykuł, w którym Gianni Marchesi informuje o przetłumaczeniu niezwykłej inskrypcji z ruin miasta Karkemisz, którą wykonano za czasów władcy Asyrii, Sargona II.
![](/media/lib/304/n-1186478120_314553-c221941dda00b63d41811749c0fd0ffd.jpeg)
Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Zaparzona na sposób włoski kawa chroni przed rakiem prostaty
26 kwietnia 2017, 09:52Badania przeprowadzone na 7000 włoskich mężczyzn dowodzą, że włoska kawa chroni przed rakiem prostaty. U tych panów, którzy codziennie pili ponad 3 filiżanki kawy zauważono ponad 50-procentowy spadek ryzyka rozwoju nowotworu prostaty. Co ważne, kawa powinna być przygotowana na sposób włoski.
![](/media/lib/144/n-pieczec-369bd634e777ca44855da5ecf582de39.jpg)
NCBJ zapleczem badawczym Komisji Europejskiej
8 lutego 2017, 12:38Narodowe Centrum Badań Jądrowych podpisało umowę o współpracy ze Wspólnym Centrum Badawczym (Joint Research Centre, JRC) będącym jedną z Dyrekcji Generalnych Komisji Europejskiej
![](/media/lib/249/n-chris-hendon-and-max-dashwood-15-7d84e66c949bd6a543f45bfabe91779d.jpg)
Schłódź kawę przed zmieleniem. Będzie lepiej smakować!
16 czerwca 2016, 06:01Miłośnicy kawy z Uniwersytetu w Bath odkryli, że kluczem do smaczniejszego i bardziej aromatycznego naparu jest schłodzenie palonych ziaren przed zmieleniem.
![](/media/lib/223/n-solaris-784f39953d8207537a243d147c248309.jpg)
Otwarto pierwszy polski synchrotron
22 września 2015, 07:07Wczoraj (21 września 2015 roku) odbyło się uroczyste otwarcie pierwszego polskiego synchrotronu. Narodowe Centrum Promieniowania Synchrotronowego SOLARIS w Krakowie to miejsce wyjątkowe w skali całego kraju
Hodowlane nie chcą dzikich
20 listopada 2014, 14:15Zwierzęta wychowane w niewoli wolą spółkować ze sobą niż z dzikimi krewnymi. Jeśli wyniki uzyskane z badania myszy domowych (Mus musculus) przekładają się na zagrożone gatunki, może się okazać, że zwierzęta z hodowli nie są tak skutecznym sposobem zwiększania różnorodności genetycznej dzikich populacji, jak dotąd sądzono.
![](/media/lib/84/copiale-726ac2ee74bcc7aab776ab15aa144f67.jpg)
Odczytano Copiale Cipher
27 października 2011, 21:11Amerykańsko-szwedzki zespół naukowców złamał szyfr, nad którym specjaliści łamali sobie głowy przez kilka dziesięcioleci. Ukryty w uniwersyteckich archiwach Copiale Cipher to zapisany na 105 stronach manuskrypt zamknięty w zielono-złotych brokatowych oprawach. Po trzystu latach od powstania w końcu wiemy, jakie treści zapisali autorzy księgi.
![](/media/lib/69/cueva-de-azufre-f6201fe9160cc64d424f18e3eedac3ab.jpg)
Ewoluuj albo zgniesz
23 września 2010, 07:16Prosząc o deszcz, Indianie z plemienia Zoque od wieków zatruwali wody groty siarkowej Cueva de Villa Luz w południowym Meksyku roślinną toksyną. Oszołomione ryby można bez większych problemów wyłowić do koszyka. Okazało się, że praktyka religijna wpłynęła na ewolucję jaskiniowych ryb. Tylko te, które uodporniły się na występujące w paście z barbasco (Lonchocarpus urucu) rotenon i deguelinę, były w stanie przeżyć i wydać na świat potomstwo.
![](/media/lib/49/zielona-herbata-filizanka-21dc32963fcd4bb2d07b88a983b4cc1c.jpg)
Napój herbacie nierówny
23 sierpnia 2010, 12:32Pomiary zawartości przeciwutleniających polifenoli w butelkowanych napojach herbacianych wykazały, że jest ich tam mniej niż w przyrządzanej w domu filiżance zielonej bądź czarnej herbaty. W niektórych produktach stężenie pozostaje tak niskie, że by doścignąć przygotowywany własnoręcznie napar, należałoby wypić aż 20 przyniesionych ze sklepu opakowań.